, ,

5 vinkkiä parempaan uneen

shutterstock_166135529

 

Makaat sängyssä tuijottaen kattoa, vaihdat asentoa aina silloin tällöin ja yrität löytää mukavan asennon – uni ei vain ota tullakseen. Kun erehdyt vilkaisemaan kelloa, mielesi valtaa paniikki. Herätykseen on aivan liian vähän aikaa ja jos et pian nukahda, on seuraavasta päivästä tulossa lohduton.

Suurin osa ihmisistä kärsii unettomuudesta jossain vaiheessa elämäänsä. On olemassa pitkäaikaista ja lyhytaikaista unettomuutta, joista jälkimmäinen on yleisempää ja usein täysin vaaratonta. Mukavaa valvominen ei joka tapauksessa ole silloin kun haluaisi nukkua. Tässä sinulle muutama konsti, joilla voit edistää uneen pääsyä.

 

1. Käsittele hyvissä ajoin ennen nukkumista kaikki hankalat asiasi. Kun ongelmat jäävät käsittelemättä päivällä, ne tunkeutuvat mieleen illalla ja yöllä. Ongelmia iltasella miettiessä vireys kasvaa ja muodostuu ikävä noidankehä, jossa unen yrittäminen vain pahentaa tilannetta. Projisoi hankaluudet mielestäsi pois ja pistä ne paperille. Varaa asioiden käsittelyyn pieni hetki ennen nukkumaan menoa tai varaa niille aikaa seuraavana päivänä. Kun olet kirjoittanut mieltä painavat asiat ylös, voit päästää niistä irti yön ajaksi. Nukkumaan mennessä voit sen sijaan keskittyä mukaviin asioihin, kuten kertoa mielessäsi tarinaa, joka edesauttaa nukahtamista.

 

2. Käytä päivän viimeinen tunti valveilla taitavasti. Tunti ennen nukkumista, sulje televisio ja tietokone, himmennä valaistusta ja rentoudu esimerkiksi lukemalla jotain kirjaa (ei liian jännittävää!). Kun tämän oman tuntisi jälkeen hakeudut yöpuulle, nukahdat helposti ja heräät aamulla levänneenä.

 

3. Kehitä itsellesi unirituaalit. Tee illalla ennen nukkumaanmenoa jotain sellaista, jonka mieli yhdistää nukkumiseen. Vie joka ilta koira ulos pienelle kävelylle, ota kuuma suihku, käy vielä kerran peittelemässä lapset tai lue iltarukous. Venyttele rauhallisesti lihakset vetreiksi. Toista mielessäsi jotain positiivista vahvistuslausetta, esim. ”Nyt minä nukun ja herään aamulla virkeänä!” Nauti kupillinen rentouttavaa, lämmintä juomaa. Harjaa hampaasi, kampaa tukkasi, laita kasvo- ja käsivoidetta sekä haukottele. Kun toistat tämän saman valitsemasi rituaalin illasta toiseen, silloin uni tulee helpommin.

 

4. Tunnista kehosi rentoutuminen sängyssä. Joitakin meistä voi auttaa unensaannissa se, että makaamme sängyssä liikkumatta. Tunnustele kehosi tila alhaalta ylös ensin jännittäen ja sen jälkeen rentouttaen varpaasi, jalkapohjasi, nilkkasi, kantapääsi, pohkeesi jne. kunnes reisien, vatsanseudun, niskan ja kasvojen myötä on rennoksi saatu viimeinenkin hiuskiehkura. Kertaa tämä harjoitus tarvittaessa kunnes nukahdat, ehkä vedät sikeitä rentouttaessasi kolmanteen kertaan vatsanseutua.

 

5. Tuuleta makuuhuone. Avaa makuuhuoneen ikkuna, sillä raikkaassa, viileähkössä (18–21 astetta), happipitoisessa huoneilmassa on hyvä nukkua. Vältä kuitenkin yönaikaista vetoa pään kohdalla. Kun hengität, viileys hiipii sisääsi, mistä seuraa hyvänlaatuista unta. Sisäilman laatu on erittäin tärkeä unensaannin mittari.

 

Lue lisää unettomuudesta ja sen hoidosta kirjasta Koko kansan unikoulu.

0 vastausta

Jätä vastaus

Onko sinulla jotain lisättävää?
Liity keskusteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *