,

Aloita liikunta tavoitteenasettelusta

shutterstock_103783475

Uusi vuosi, uudet harrastukset. Elämme taas sitä aikaa, kun monien innostun liikuntaa kohtaan on huipussaan ja motivaatiota lähteä salille ei tarvitse hakea kaukaa. Moni kuitenkin tietää myös, että alkuinnostus hiipuu yleensä muutamassa viikossa. Mikäli haluat parin viikon kuntokuurin sijaan aloittaa uuden, pysyvän liikuntaharrastuksen, kannattaa liikunnan aloittamisen syitä ja tavoitteita pysähtyä miettimään hieman pidemmäksi aikaa. Yksi helpoimmista keinoista motivoitua, onkin laatia innostavat tavoitteet. Motivoivat tavoitteet toimivat reittikarttana omien arvojen mukaiseen elämään.

Mikäli pohjakunto on päässyt tipahtamaan hyvin matalalle tasolle, liikunnan aloittamisessa ensimmäisenä tavoitteena voi olla pelkästään kengännauhojen sitominen. Seuraava tavoite on astella pihalle ja kolmantena tavoitteena tallustella mutka postilaatikolla. Ja katsos, näin pienillä askelilla olet jo aloittanut liikunnan.

Aseta siis päivittäin minitavoitteita, jotka varmasti ovat realistista toteuttaa. Älä aliarvioi pienten tavoitteiden, kuten hissin sijaan portaiden käytön voimaa, sillä juuri pienet muutokset lujittavat rutiineja. Pienestä purosta syntyy suuri virta.

Jos taas kuntoilu on sinulle lähinnä hieman liian pitkäksi aikaa unholaan jäänyt harrastus, voit aloittaa tavoitteenasettelun suuremmin askelin. Älä kuitenkaan aseta liian kovia tai epärealistisia tavoitteita, koska riski jättää leikki kesken on sitä suurempi, mitä kovemmat tavoitteet asetat.

Viisas kuntoilun aloittaja laatii tavoitteet, jotka kantavat vaikeidenkin aikojen yli. Hyvät tavoitteet toimivat reittikarttana ja ne valmistavat sinut vaikeitakin aikoja varten. Tavoitteenasettelussa voit käyttää SMART-tavoitteenasettelumallia, jossa kukin alkukirjain toimii muistisääntönä fiksulle periaatteelle.

Spesific = Spesifit ja tarkat tavoitteet. On eri asia tähdätä kymppiin kuin ainoastaan ampua taulua kohti.

Measurable = Mitattavissa oleva. Hyvät tavoitteet ovat mitattavia. Esimerkiksi hyvä tavoite kuntoilun aloittamisessa on kävellä viidesti viikon aikana 30 minuuttia kerrallaan. Mikäli kuntoiluannoksesi jää neljään kertaan ja yhteensä 120 minuuttiin, et ole päässyt tavoitteeseen. Tarkka tavoite siis antaa sinulle informaatiota siitä, milloin voit olla tyytyväinen suoritukseesi ja milloin tyytymätön. Jos tavoitteesi jää liian yleiselle tasolle, kuten vaikka ”ensi viikolla aloitan liikunnan”, voit venyttää liikunnan aloittamista sunnuntai-iltaan asti ja ehkä lopulta unohtaa koko tavoitteen.

Action oriented = Toimintaan ohjaavat. Parhaat tavoitteet kertovat, mitä sinun tulee tehdä tavoitteen eteen. Mitä teet, kuinka usein ja kuinka kauan kerrallaan? Hyvä tavoite vaatii hyvää suunnitelmaa.

Realistic = Realistiset tavoitteet. Tärkeintä on olla realistinen. Miksi? Koska vain realistiset tavoitteet toteutuvat.

Timely = Aikataulutettuja. Kuinka moni työelämässä toimii ilman aikatauluja? Ei kukaan. Miksi toimisit omien tärkeiden tavoitteiden kohdalla vähemmän johdonmukaisesti ja suunnitelmallisesti?

Tulosten saavuttaminen vaatii aina panostusta ja työtä. Työntekoon on helpompi sitoutua, kun lopputulos on mielessä jo urakkaa aloitettaessa. Siksi on tärkeää, että asetat harjoittelullesi selkeän, käsin kosketeltavan tavoitteen, johon kaikki harjoittelusi tähtää.

Kuten tiedät, taittuu matka parhaiten, kun jokaisen askeleen ottaa samaan suuntaan, eikä poukkoile polulta pusikkoon. Kunnon kohentamisessakin tavoite määrää suunnan ja kaiken tekemisen tulee pohjautua tavoitteeseen.

Painon pudottaminen ei täytä vielä konkreettisen tavoitteen kriteerejä, mutta viiden kilon pudottaminen täyttää vaatimukset. Se antaa jo mahdollisuuden projektin aikataulutukselle ja välitavoitteiden asettamiselle. Konkreettinen tavoite voi olla hyvin myös rasvaprosentin tiputtaminen tiettyyn lukemaan, Naisten Kympin yhtäjaksoinen juokseminen, jo pieneksi jääneeseen vaatekappaleeseen mahtuminen, sadan kilon penkkipunnerrustulos tai verenpainelukemien tiputtaminen tietylle tasolle.

Edellisiä tavoitteita voidaan mitata, joten edistymisen seuraaminen ja kontrollointi onnistuvat mainiosti matkan varrella. Tällöin suunnitelmia voidaan vielä tarvittaessa muuttaa, ja matka jatkuu jälleen oikealla polulla, oikeaan suuntaan.

Edistyminen tavoitteeseesi vaatii sitoutumista ja sisua. Ensimmäisten viikkojen välitavoite on tottua säännölliseen elämänrytmiin ja harjoitteluun. Vaikka alkumatka pitäisikin sisällään takaiskuja tai sortumisia, pysy suunnitelmissasi. Palaa säännölliseen harjoitusrytmiin ja/tai ruokavalioon mahdollisimman pian. Anna itsellesi anteeksi pienet lipsumiset, kunhan ne pysyvät poikkeuksina, eivätkä ansaitse säännön asemaa.

Kaipaatko lisää vinkkejä liikunnan aloittamiseen? Osta omaksesi Fitran kirja 100 vinkkiä liikunnan aloittamiseen.

100vinkkia_liikunnan_aloittaminen

0 vastausta

Jätä vastaus

Onko sinulla jotain lisättävää?
Liity keskusteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *