, ,

Näin helpotat liikunnan aloittamista loman jälkeen

shutterstock_106893020

 

Tuliko kesälomalla liikuttua normaalia vähemmän? Vai nousiko arkiaktiivisuustasosi, kun toimistotyöpäivät vaihtuvat puutarhatöihin, torikäynteihin ja muuhun ulkona touhuiluun? Syksyllä ilmojen viiletessä ja töiden alkaessa ulkoilulle ei enää löydy niin paljoa aikaa tai halua. Tilalle olisi siis keksittävä muuta liikuntaa, mutta jo tämän ajatuksen myötä päähän pulpahtaa kymmenen (teko)syytä, miksi salikorttia ei kannata aktivoida vielä tällä viikolla.

Säännöllisen liikunnan aloittaminen tauon jälkeen tuntuu poikkeuksetta työläältä, mutta muista, että alku on aina hankalin. Vaikka ensimmäisellä kerralla askel saattaa tuntua raskaalta, energiatasosi ovat matalat ja lihakset kipeytyvät moneksi päiväksi, niin pian huomaat taas liikunnan tuoman hyvän olon ja saat siitä hurjan määrän energiaa päiviisi. Tässä muutama vinkki, joiden avulla liikunnan aloittamista loman jälkeen voi hieman helpottaa.

 

Tämä artikkeli on Takaisin arkeen -blogisarjan toinen osa. Me Trainer4You personal trainerit haluamme auttaa sinua löytämään tänä syksynä uuden, energisen itsesi! Takaisin arkeen -sarjassa jaamme vinkkejä projektin läpivientiin. Sarjan edellisen osan pääset lukemaan tästä.

 

Vinkki #6: Treenaa yhdessä kaverin kanssa

Yksi tehokkaimmista keinoista saada itsensä treeneihin työpäivän jälkeen on sopia yhteistreenit kaverin kanssa. Usein pitkän työpäivän ja heti perään tehtyjen kotitöiden jälkeen sohva ja TV houkuttelevat kutsuvammin kuin kuntosali. Etukäteen sovittuihin treeneihin tulee kuitenkin lähdettyä, koska eihän kaveria voi jättää yksin.

Sovi mahdollisimman usein treffit treenien merkeissä eri kavereiden kanssa. Samalla yhdistät liikunnasta saatavan ilon sekä tapaat ystäviäsi. Myös personal trainerin kanssa liikkeelle tulee lähdettyä varmemmin kuin yksin.

Mikäli olet vasta aloittamassa aktiivisempaa elämäntyyliä, kerro siitä mahdollisimman monelle! Kun tavoitteistasi tulee julkisia, lisää se painetta onnistua.

 

Vinkki #7: Madalla kynnystä

Pysyvien tulosten takana on maltillinen muutos, ei mullistus. Parhaimpaan lopputulokseen pääset, kun lisäät aktiivisuuttasi askel kerrallaan. Älä siis tavoittele heti aluksi jumppaamista viidesti viikossa, vaan lisää yksi treeni tämän hetkiseen määrään.

Ja muista, yksi liikuntakerta viikossa on 100 % enemmän kuin ei yhtään kertaa.

Kehitys tapahtuu sopivasti annostellun harjoittelun, riittävän levon ja terveellisen ravitsemuksen yhteisvaikutuksesta. Intensiivinen harjoittelu on stressitekijä elimistölle. Siksi stressiä ei kannata kasata stressin päälle harjoittelemalla tehokkaasti muutenkin kuormittuneena, vaan tällöin liikunta kannattaa mieltää keinoksi elvyttää niin kehoa kuin mieltäkin. Kun voimia ja energiaa on paljon, voidaan liikuntaa lisätä totutusta tasosta.

 

Vinkki #8: Unohda dieetit ja keskity tasapainoiseen ruokavalioon

Monet ihannoivat vähärasvaisia fitnesskilpailijoita, jotka paistattelevat kireine vartaloineen lehtien kansikuvissa. Kuitenkin valtaosan ajastaan nämä samat henkilöt näyttävät ihan tavallisilta mattimeikäläisiltä. Rajuilla dieeteillä ja painonpudotuksilla kroppa saadaan näyttämään siltä, että jokainen lihassäie erottuu. Lähes jokainen kansikuvamalleista voi kuitenkin kertoa, että eivät he oikeasti nauti siitä dieettivaiheesta, jolla viimeiset rasvagrammat tiristellään. Se kuitenkin kuuluu lajin luonteeseen. Jos tähtäimessä eivät ole kisalavat, kannattaa tiukat dieetit unohtaa kokonaan ja keskittyä pieniin muutoksiin, jotka tuottavat tuloksia pidemmällä aikavälillä.

Myös erilaiset vippaskonstit ja pussikeittoateriat kannattaa unohtaa heti kättelyssä. Pitkän aikavälin tavoitteena tulee niin liikunnan kuin ruokavalionkin suhteen olla tasapainon löytäminen siten, että mielekkyys, nautinto ja tulokset kulkevat kaikki rinta rinnan.

 

Vinkki #9: Hanki oma harjoitusohjelma

Harjoitusohjelma auttaa keskittymään oikeisiin asioihin, jolloin ne asiat, joihin panostat, kehittyvät! Treeniohjelma vapauttaa myös henkisesti, sillä se kertoo, milloin vaatimustaso on täytetty ja tekeminen on ollut riittävällä tasolla. Mikään ei ole turhauttavampaa, kuin pyöriä salilla ilman päämäärää. Harjoitusohjelman perimmäinen tarkoitus on totuttaa keho ja suorituskyky uudelle vaatimustasolle. Uusi harjoitusohjelma tuntuu aluksi rasittavalta; lihakset kipeytyvät ja harjoituksen jälkeen olo on uupunut. Parin viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen ohjelman toteuttaminen sujuu jo mukavasti. Liikkeet sujuvat puhtaammin, painoja saa lisätä kerta kerralta ja lihaksetkaan eivät enää kipeydy rankastakaan treenistä huolimatta. Kehitys jatkuu vielä joitain viikkoja, mutta taantuu hiljalleen. Uusi suoritustaso on saavutettu.

 

Vinkki #10: Muodosta hyvistä valinnoista tapoja

Uusien tapojen opettelu on työlästä ja usein ainakin vähän vastenmielistä. Siitä huolimatta uusien, hyödyllisten tapojen opetteleminen on yksi tärkeimmistä asioista muutoksessa. Tapojen muodostamisessa on kaksi asiaa, jotka on hyvä tiedostaa. Ensimmäinen asia on haitallisista tavoista poisoppiminen ja toinen on uusien, tavoitteen kannalta hyödyllisten tapojen opetteleminen.

Uusien tapojen opettelun pohjalla ovat toistot – useat toistot. Kun muutamme tapojamme, suhteemme tehtävään asiaan muuttuu. Psyykemme ensin vastustaa, sitten tottuu ja sen jälkeen pitää itsestäänselvyytenä uusia rutiineja. Usein toistettuna, aivot alkavat jo odottaa niitä hyödyllisiä tapoja, joita olet tarpeeksi usein toteuttanut. Pahoista tavoista voi oppia pois esimerkiksi korvaamalla ne uusilla, paremmilla valinnoilla. Jos olet tottunut napostelemaan herkkuja aina TV:tä katsellessasi, korvaa ensin sipsit ja karkit marjoilla, hedelmillä ja dippivihanneksilla. Kun tämä on onnistunut, voit alkaa pohtimaan, tarvitseeko TV:n ääressä joka kerta edes syödä mitään.

Uusien tapojen muodostamiseen menee noin 50–60 päivää, joten ole kärsivällinen.

0 vastausta

Jätä vastaus

Onko sinulla jotain lisättävää?
Liity keskusteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *