, ,

Näin lisäät liikunnasta saatavaa hyvää oloa

shutterstock_107519378

 

Liikunta vapauttaa tunnetusti endorfiineja kehossamme ja saa näin aikaan hyvän olon tunteen. Toisinaan tästä tunteesta ei ole tietoakaan, vaan liikkeelle lähteminen saa aikaan stressiä ja toisinaan jälkeenpäinkään olo ei ole hyvä. Mikä silloin neuvoksi? Tässä sinulle muutama vinkki, joiden avulla voit helpommin liittää liikunnan hyvään oloon ja nautintoon.

 

Tämä artikkeli on Takaisin arkeen -blogisarjan kolmas osa. Me Trainer4You personal trainerit haluamme auttaa sinua löytämään tänä syksynä uuden, energisen itsesi! Takaisin arkeen -sarjassa jaamme vinkkejä projektin läpivientiin. Sarjan edellisen osan pääset lukemaan tästä.

 

Vinkki #11: Liiku itsesi virkeäksi, älä uupuneeksi

Kun uusia asetetaan tavoitteita, tulee meidän varmistaa, että meillä on riittävästi voimavaroja tavoitteiden eteen ponnistelemiseksi. Jos akku on tyhjänä, niin siitä riittää huonosti virtaa edes moottorin käynnistämiseen, saati sitten kiihdyttämiseen. Mikäli olet jo valmiiksi stressaantunut ja väsynyt, voimavaroja uusien asioiden oppimiseen ei juuri ole. Energisen minän etsimisessä on kuitenkin kyse uuden ruokavalion opettelemisesta, liikuntatapojen muodostamisesta, arkiaktiivisuuden lisäämisestä sekä mentaalisten mallien muuttamisesta. Jos voimavaroja ei ole riittävästi, käy niin, että väsyy ja negatiiviset tunteet saavat vallan. Tällöin positiivisena alun perin koettu tavoite saakin negatiivisia varjopuolia.

Liikunnan suhteen tärkein yksittäinen ohjeemme on, että liiku siten, että se lisää vireyttäsi myös liikunnan jälkeisinä tunteina. Unohda siis kovat rääkkitreenit, joiden jälkeen olet puolikuollut ja vajoat raatona sohvanpohjalle. Tällöin kokonaisenergian kulutuksesi jää helposti hyvinkin alhaiseksi ja seuraavalla kerralla liikkeelle lähteminen on entistä vaikeampaa.

 

Vinkki #12: Kokeile ennakkoluulottomasti uusia lajeja

Oletko vain pumpannut salilla rautaa niin kauan kun muistat? Tai ehkä olet salisi combat-tunnin vakkari? Onko kotikulmien lenkkipolku jo liiankin tuttu? Tuomalla pientä vaihtelua treenimuotoihin, lisäät innostusta lähteä liikkumaan. Jos uuteen paikkaan meno yksin ei tunnu mukavalta, aloita yhteinen harrastus puolison tai ystävän kanssa.

Tässä muutamia lajeja, joista voit saada inspiraatiota:

uinti, avantouinti, melonta, soutu, suokävely, patikointi, budolajit, kuntonyrkkeily, pienryhmävalmennus, pyöräily, kotijumppa, luistelu, jalkapallo, pesäpallo, salibandy, suunnistus, curling …

Älä kuitenkaan haali liian montaa harrastusta, jotta niiden vaikutus ei käänny negatiiviseksi. Usein alkusyksystä, kun päivässä riittää valoisia tunteja, tulee yliarvioitua oma jaksaminen. Päivien lyhentyessä on mukava varata muutama ilta viikosta vaikka vain viltin alla kynttilän valossa tunnelmointiin.

 

Vinkki #13: Panosta hyvään uneen

Kun olo on väsynyt, ei energiaa riitä välttämättä edes arkiaskareisiin, saati sitten hikijumppaan. Unen laatuun panostamalla varmistat, että jaksat suoriutua seuraavan päivän puuhista.

Tiesitkö, että riittämättömällä yöunella on vaikutuksensa myös painonhallintaan:

  • Vähemmän kuin kuusi tuntia unta kasvattaa naisten lihavuuden riskiä 1,8-kertaiseksi, miehillä 1,5-kertaiseksi.
  • Alle seitsemän tuntia nukkuvat aikuiset ovat tutkimusten mukaan lihavampia kuin pidempään nukkuvat.
  • Univaje laihduttamisen aikana aiheuttaa liiallisen lihasmassa vähenemisen suhteessa rasvamassaan.
  • Univaje lisää ruokahalua ja lisää himoa erityisesti hiilihydraattipitoisiin ruokiin.
  • Syvän unen puute aiheuttaa ongelmia sekä elimistön glukoosin siedossa että insuliiniresistenssissä, josta seuraa painon nousu. Tämä lisää myös riskiä sairastua 2- tyypin diabetekseen.
  • Univaje aiheuttaa kroonista väsymystä, jolloin ei jaksa liikkua. Liikkumisella on taas positiivinen vaikutus sekä painonhallintaan että unen laatuun.

Lue tästä 5 vinkkiä parempaan uneen.

 

Vinkki #14: Kotitreenillä säästät aikaa

Toisinaan aika tuntuu olevan niin kortilla, että salille lähteminen tuntuu täydeltä mahdottomuudelta. Sen takia ei kannata kuitenkaan skipata liikuntaa kokonaan. Kiireisinä päivinä jo 10-20min tehokasta harjoittelua lisää hyvää oloa ja antaa energiaa.

Kuntoharjoittelu kotona onnistuu ilman välineitäkin ja jo pienillä välinesatsauksilla harjoittelusta tulee monipuolista. Harjanvarsi, käsipainot, kahvakuula, jumppapallo, gymstick ja vastuskumi ovat loistavia ja monipuolisia muutaman kympin hankintoja. Erilaiset harjoituspenkit, painot ja kotikuntoilukeskukset mahdollistavat erittäin intensiivisen ja monipuolisen painoharjoittelun kotonakin.

Hanki joku sinua innostava väline monipuolistamaan harjoitteluasi. Oman kehon liikuttelu on usein työlästä, varsinkin jos ylipainoa on päässyt kertymään. Pääset huomattavasti helpommalla tekemällä punnerrusliikettä seinää vasten kuin omalla kehonpainolla lattialla tai tekemällä yläselän soutuliikkeitä gymstickillä leuanvetojen sijasta.

0 vastausta

Jätä vastaus

Onko sinulla jotain lisättävää?
Liity keskusteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *