Positiiviset muutokset saivat myös puolison lähtemään mukaan

shutterstock_207143152

Susanna, 31, aloitti personal trainerin kanssa treenaamisen ensin pienryhmäohjauksessa ja sen jälkeen kahden PT:n kanssa. Positiiviset muutokset jaksamisessa ja painon tippuminen saivat Susannan miehenkin innostumaan elintapamuutoksesta. Tällainen on Susannan tarina:

”Toukokuussa 2014 lähdin mukaan elämäntapamuutosryhmään. Tähän minut sai mukaan Eveliina. Tarkoituksena oli kuuden viikon ajan noudattaa terveellistä ruokavaliota ja lisätä liikuntaa. Kun Eveliina esitti minulle tuon kysymyksen mukaan lähdöstä, mietin hyvää syytä vastata kieltävästi.

Koska mieleeni ei juolahtanut ainuttakaan syytä kieltäytyä, vastasin olevani mukana. Suhtauduin skeptisesti onnistumiseeni ja jollain tavalla harmittikin, että oli lupautunut moiseen ryhmään. Ajattelin kuitenkin, että kuusi viikkoa elämästä on lyhyt aika ja todellinen tarve elämänmuutokseen oli olemassa. Liikakiloja oli pikkuhiljaa kertynyt, ruokailutottumukset olivat väärät kaikin tavoin ja fyysinen kunto ei ollut yhtä heikko ollut koskaan. Kaikki tämä vaikutti psyykkiseen jaksamiseen. Koin olevani aina väsynyt ja mieliala painuksissa. Mieheni Toni lupasi kannustaa ja tukea projektin ajan.

Kaksi ensimmäistä viikkoa kiukuttelin itsekseni. En pitänyt ruuasta mitä söin. Ajattelin, että tämmöistäkö sitten pitäisi loppuelämä syödä. Äkkiseltään se tuntui musertavalta. Yhtäkkiä ruokavaliooni ei kuulunutkaan ylimääräisiä sokereita, kovia rasvoja yms.

Tuloksia alkoi kuitenkin tulla nopeasti. Painoa lähti laskuun ja jokainen pudotettu kilo motivoi jatkamaan. Tosin liikunnan lisääminen koitui siinä kohtaa ongelmaksi. Näin jälkeenpäin ajattelen, että kahden asian täysimuutos elämässä oli tuolloin liikaa. En löytänyt liikunnalle aikaa enkä motivaatiota. Niinpä päätin olla stressaamatta siitä ja panostin ruokavaliossa pitäytymiseen.

Tuon kuuden viikon aikana minulta lähti n. 7 kg painoa ja omaksuin ruokailutottumukset hyvin. Säännöllisestä aterioinnista tuli tapa ja ruokakin alkoi maistua hyvälle. Elimistö ei enää kaivannut niitä ravintoaineita, jotka aiemmin toi hetkellistä nautintoa. Toni huomasi neljän viikon jälkeen kuinka paljon oikeaoppisella ravitsemuksella olin saanut aikaan ja lähti mukaan myös. Hänellä oli niin ikään kertynyt ylipainoa vuosien varrella. Myös hänen kohdallaan paino alkoi tippua tasaisesti.

Kun tuo elämäntapamuutosryhmä loppui, etsi Eveliina asiakkaita liittyen pt-opiskeluihin. Laitoin hakemuksen hänelle. Ajattelin, että nyt jos koskaan on oikea hetki aloittaa elämäntapamuutos liikunnan osalta. Kohottaa kuntoa ja parantaa ulkonäköä sekä lisätä omaa hyvinvointiaan entisestään. Eve otti minut asiakkaaksi vaikka en opiskeluihin liittyväksi asiakkaaksi tullutkaan valituksi. Tästä alkoi 12 viikon matka, jota on vaikea ymmärtää vieläkään.

Vuorotyö ja lapset toivat omat haasteet siihen miten sovittaa työ, koti ja liikunta yhteen. Viikkokohtaiset liikunnat suunnittelin etukäteen työvuorojeni puitteisiin. Eveliina teki minulle kotijumppa-ohjelmat, jotka oli mahdollista tehdä kotiarjen keskellä. Keskustelin lasten kanssa miksi äiti hikoilee, irvistelee ja ähisee, koska selkeästi se oli jonkinlainen shokki myös lapsille. Heidän silmissään näytin kärsivältä. Pikku hiljaa hekin ymmärsivät, että jumppaaminen tekee äidille hyvää.

Joskus he asensivat tuolit jumppamaton eteen ja istuutuivat katselemaan, kun viuhdoin kahvakuulilla menemään. Noudatin 12 viikon ohjelmaa tunnollisesti. Kunto kasvoi kohisten ja painoa tippui tasaisesti.

Eveliinalta sain uskomatonta tsemppiä ja hän sitoutui treenaamiseeni. Joskus saatoin soittaa kesken treenin varmistaakseni jotain ja aina sain vastauksen. Hyvän pt:n lisäksi onnistumiseeni vaikutti tietenkin myös Tonin tuki taustalla. Kun oma 12 viikon treeniohjelmani päättyi oli painoa pudonnut vielä n. 7,5 kg lisää, senttejä lähti tuona aikana 32. Kuntotesteissä ei jäänyt mitään hampaankoloon. Paremmin en olisi voinut onnistua. Toni lähti Even valmennettavaksi heti jälkeeni. Hän kävi oman ohjelmansa läpi yhtä onnistuneesti.

Nyt kun tätä kirjoitan, olemme pudottaneet toukokuusta tähän hetkeen yhteensä 32 kg. Se on 64 pakettia voita. Mahtuisiko jääkaappiinkaan? Tänään voimme sanoa voivamme hyvin. Liikunta on tullut jäädäkseen. Ruokavalio on terveellinen, joskin nykyään voi jo sallia hyvällä omallatunnolla herkkupäiviä itselleen. Kun vaan muistaa palata takaisin. Matka jatkuu. Itselläni haasteena on tällä hetkellä pitää paino tässä. Ei kiloakaan vähempää.

Yhteenvetona: Matka ei ole ollut vaikea. Oikella asenteella ja Even ammattitaidolla sekä perheen tuella onnistumisprosentti oli 100! Yksin ei tarvitse pärjätä. Hyvältä pt:ltä saa tietoa, taitoa, ohjeistusta ja kannustusta niin ruokavalion kuin liikunnankin suhteen.”

—Susanna, 31

0 vastausta

Jätä vastaus

Onko sinulla jotain lisättävää?
Liity keskusteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *